Kaj Engström
Vandalorum Värnamo 20 Oktober

ÖVERVÄLDIGANDE!

Wow-känslan är omedelbar. Visst har man sett Kaj Engströms betongdockor förut, men absolut inte så här. En hel katedral! Den imponerande samlingen mitt i rummet tar andan ur en och överväldigar med sitt format.

Betrakta på säkert avstånd eller stå öga mot öga på nära håll. Du kan göra båda delar på Smålands konstarkiv, där Lars Palm och Kaj Engström ställer ut under de två deviserna Inbillade resor och Sällsamt möte. Två helt olika uttryck som tillsammans skapar en spännande helhetsupplevelse.

Mötet med dockorna blir verkligen mycket sällsamt. Man har förstås sett dem en och en i tidigare utställningar, men här uppenbarar sig plötsligt en hel kyrkobyggnad full av dem. En både imponerande och spännande installation, för visst är det något lite otäckt över de stympade och likbleka barnkropparna med sina intensivt blåa ögon. Här är de överallt, på taket, i nischer, på strävpelare och staket.

Den otvetydigt kyrkliga associationen gör det hela extra spöklikt, och tankarna går till både gott och ont; änglar och mylingar. Vill de oss väl, eller har de ännu inte fått frid? Man kan hur som helst inte låta bli att bli tagen av den massverkan som dockorna ger. Det är både makabert och vackert på samma gång. Påminner inte så lite om Siauliai i Litauen, där tusentals krucifix trängs tillsammans på en välbesökt kulle.

Engström ger det fysiska mötet, befolkar resmålen och möter blicken skapar ett rum fullt av intryck, en spännande utställning med många intressanta motpoler

Smålandsposten. 22/10 2012

Thomas Lissing

Kajs kamera 174